Estragon - przyprawa w torebce EKO MINI (10 g)





Opis
Estragon używany jest w kuchniach na całym świecie, jest niezbędnikiem dla wielu kucharzy i pasjonatów gotowania. Jest jednym z najbardziej charakterystycznych składników kuchni francuskiej. Ma słodkawy, orzechowy aromat i lekko gorzkawy posmak. Jest wyjątkowo wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać do wielu potraw. Popularne zastosowanie estragonu w kuchni i w medycynie skłoniło nas do posiadania go w formie suszonych liści, abyście i Wy mogli poznać działanie estragonu w swoim domu!
Aromatyczne zioło estragon
Słoik Natury tworzy produkty z miłości do natury i drugiego człowieka! Z tego też powodu postawiliśmy na przyprawę, która oprócz walorów smakowych ma szereg właściwości prozdrowotnych. Jest to zioło o niskiej zawartości sodu i bez cholesterolu, dlatego może być stosowane w diecie bez soli. Estragon może nadać potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, którego nie osiągniemy z innymi ziołami. Dodając je do potraw, możemy uzyskać lepszy smak niż przy dodawaniu soli. Spożywanie estragonu nie przyczynia się również do wypłukiwania soli mineralnych z pokarmów. Możemy dodawać go do potraw zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. W naszym słoiku znajdziecie jego suszoną wersję.
Cenne właściwości przeciwzapalne estragonu
Estragon jest silnym środkiem aromatycznym i ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminy B i C, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Właściwości przeciwzapalne estragonu przyczyniają się do leczenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych.
Estragon stosowany w stanach zapalnych jelit może pomóc załagodzić zły stan, a także może zapobiegać i leczyć zapalenie trzustki i inne przewlekłe stany zapalne. Jest bogaty w związki z grupy flawonoidów, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. Zawiera także anetol, który może mieć właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Estragon jest także bogaty w flawonoidy, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów.
Poznaj ziołowy smak estragonu
Warto do potraw dodawać estragon! Smak przyprawy jest niezwykle specyficzny i charakterystyczny, ziołowy, lekko korzenny z wyraźnymi orzeźwiającymi nutami. Sprawia to, że zaledwie szczypta przyprawy odmienia smak całego dania! Estragon ma zastosowanie w wielu kuchniach świata, ponieważ jest unikalny, lekko przypominający anyż czy bazylię.
Szerokie zastosowanie przyprawy estragon
Estragon to zioło, które wykorzystuje się do wzbogacania smaku sosów, szaszłyków, potraw mięsnych, sałatek i sosów. Najbardziej znanym daniem, w którym estragon jest składnikiem, jest sos tatarski. Estragon dodaje również wyrazistości różnym zupom, szczególnie tym zawierającym mięso. Można go również użyć do przyprawienia jajek, warzyw, ryb i owoców morza. Estragon można również użyć do przyprawiania ciast lub do wzbogacenia herbat. Estragon jest również często używany do aromatyzowania różnych napojów, w tym wina i piwa.
Przyprawa estragon na spróbowanie w eko torebce
Słoik Natury pakuje również przyprawy w eko torebki przyjazne dla środowiska! Estragon suszony zapakowany w torebkę eko mini może stanowić świetną okazję na spróbowanie! Wypróbuj sprawdzone przepisy z dodatkiem estragonu i zakochaj się w ich wydaniu!
Skład
Rodzaj | Zioła |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.