Estragon - przyprawa w słoiku (40 g)
Opis
Estragon należy do jednej z najbardziej unikalnych i ciekawych przypraw! Liście estragonu wykorzystywane są w różnych kuchniach świata. Szczególnie lubią estragon dodawać kucharze kuchni francuskiej, gdzie stanowi on podstawę niemal każdego dania. Nazwa estragonu pochodzi od łacińskiego słowa „ estragon”, które oznacza smoka. Popularne zastosowanie estragonu w kuchni i w medycynie skłoniło nas do posiadania go w formie suszonych liści, abyście i Wy mogli poznać działanie estragonu w swoim domu!
Przyprawa estragon doskonale nadaje się do diety bezsolnej
Estragon warto stosować w diecie bezsolnej, ponieważ nie powoduje zwiększania ciśnienia, jednocześnie skutecznie wzmacniając smak potraw. Spożywanie estragonu nie przyczynia się również do wypłukiwania soli mineralnych z pokarmów. Możemy dodawać go do potraw zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. W naszym słoiku znajdziecie jego suszoną wersję.
Protip od Słoika: używając świeżych pamiętaj, by nie dodawać ich na samym początku gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna tej rośliny sprawia, że staje się gorzka i cierpka w smaku. Estragon jest niezwykle aromatyczny, dlatego uważaj z jego ilością.
Właściwości lecznicze estragonu
Estragon posiada właściwości prozdrowotne. Jest silnym środkiem aromatycznym i ma wiele właściwości leczniczych. Estragon zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminy B i C, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Właściwości przeciwzapalne estragonu przyczyniają się do leczenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych. Estragon stosowany w stanach zapalnych jelit może pomóc załagodzić zły stan, a także może zapobiegać i leczyć zapalenie trzustki i inne przewlekłe stany zapalne.
Estragon smak i aromat
Smak przyprawy jaką jest estragon jest niezwykle specyficzny i charakterystyczny. Posiada ziołowy, korzenny, gorzki smak z wyraźnymi orzeźwiającymi nutami. Sprawia to, że zaledwie szczypta przyprawy odmienia smak całego dania! Estragon ma zastosowanie w wielu kuchniach świata, ponieważ jest unikalny, lekko przypominający anyż lub szałwię.
Zastosowanie estragonu w kuchni
Estragon można dodawać do wielu dań, w tym do zup, marynat, sosów, sosów sałatkowych i warzyw. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i jajami. Można z nim przyrządzić np. kurczaka z estragonem, pieczeń, pasztet, jajecznicę, steki, klopsiki, a nawet ciasto. Estragon można także używać do doprawiania sałatek, sałatek warzywnych i sosów sałatkowych.
Zastanawiasz się jak przechowywać estragon? Poznaj nasze praktyczne opakowanie-zakręcany słoik.
Prawidłowe przechowywanie przypraw wpływa na ich smak i trwałość. Trzymane z dala od promieni słonecznych, zachowują właściwości na dłużej. Dzięki słoikom, które są zakręcane przechowywanie staje się proste i przyjemne! Oprócz praktycznego zastosowania świetnie prezentują się na kuchennych półkach lub ułatwiają organizację przypraw w szufladzie.
Słoiki są szczelne i nieprzepuszczalne, a przy tym trwałe i odporne na uszkodzenia. Wybór szklanych pojemników to także przejaw troski o środowisko naturalne ze względu na możliwość recyklingu szkła. “Estragon” w zakręcanym słoiku typu twist off pozostanie świeży na długo!
Skład
Rodzaj | Zioła |
Wielkość | Mały zakręcany |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.