Hej! Zupa z soczewicy... jak to brzmi?! Uwierzcie mi, pysznie!
Soczewica ma wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Ta roślina strączkowa ma w sobie dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Do naszej zupy wybraliśmy czerwoną soczewicę Dlaczego? Czerwona łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Składniki:
• 100 g soczewicy czerwonej
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 100 g pomidorów malinowych
• 300 ml passaty pomidorowej
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 litr bulionu warzywnego
Do uzyskania wyrazistego smaku użyj:
• 1 łyżeczkę kujawskiego Tymianku
• Soli himalajskiej Słoika Natury wg. uznania
• Pieprzu czarnego mielonego Słoika Natury wg. uznania
• 1 liścia laurowego
• 1 łyżeczkę cukru ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plastry. Obraną cebulę drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz marchewkę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj soczewicę, pomidory i liść laurowy. Całość zalej bulionem i passatą. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku tymiankiem, solą, cukrem oraz pieprzem. Podaj z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Daj nam znać jak Ci poszło i oznacz swoje dzieło na Instagramie @sloiknatury!
Produkowaniem naszych ziół i przypraw zajmuje się firma z 30-sto letnim doświadczeniem! Sami sprawdźcie! https://kujawskieziola.pl/