
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
GOŹDZIKI- DOWIEDZ SIĘ ZA CO JE POKOCHASZ!
Czy pamiętacie te przepyszne niedzielne obiady u babci?
A głównym dodatkiem całego spotkania był kompot z unoszącym się aromatem goździków? :)
Przychodzimy tutaj, żeby przedstawić wam najlepsze właściwości, zastosowanie a nawet ciekawostkę na temat tej przyprawy.
Czym są goździki?
- Goździk to wysuszony pączek kwiatu z drzewa Syzygium aromaticum z rodziny Myrtaceae.
- To wiecznie zielona roślina występująca głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
- Goździki w Europie pojawiły się w VI wieku przez arabskich kupców
- Jest to przyprawa.
Ciekawostka:
Czy wiesz, że w starożytnych Chinach goździki stosowane były do odświeżania oddechu? Używali ich głównie chińscy dworzanie, w momencie kiedy mieli zwracać się do cesarza.
Poznaj właściwości goździków:
- Wyrazisty smak i aromat.
- Posiada minerały takie jak potas, wapń, magnez i witamina E.
- Działają przeciwbólowo oraz antybakteryjnie.
- Wsparciem, czy to w przeziębieniu, czy grypie mogą być goździki, ponieważ te posiadają właściwości przeciwzapalne.
- Zawierają wiele przeciwutleniaczy.
- Wspierają pracę wątroby.
- Wspomagają w walce z cukrzycą.
- Zapewniają zdrowe kości.
Do czego można wykorzystać goździki?
- Do aromatyzowania napojów takich jak herbata, grzane wino lub gorący cydr jabłkowy.
- Do przyprawiania słodkich potraw, takich jak piernik lub duszone jabłka i gruszki.
- Jako składnik do kompotów owocowych.
- Ze względu na swój wyjątkowy kształt są używane często do dekorowania dań.
Przepis na herbatę z goździkami na sezon jesienno - zimowy:
- Nasyp do swojego ulubionego kubka łyżeczkę herbaty Czarnej Chińskiej- Słoika Natury.
- Susz zalej wrzącą wodą i zostaw pod przykryciem przez 2/3 minuty.
- W czasie zaparzania się herbaty, przygotuj pozostałe składniki:
- 4-6 goździków
- 2 plastry imbiru
- 1 plaster pomarańczy lub cytryny
- 1 łyżeczkę miodu lub syropu malinowego
Po zaparzeniu się herbaty, oddzielamy napar od fusów i dodajemy przygotowane składniki.
Pysznego Smacznego! :)