Chili con carne, które rozgrzeje serce Twojej drugiej połówki!
Chili con carne to danie, które jest stworzone, aby rozgrzać Wasze ciało i zmysły do czerwoności!
Potrawa pochodząca z Meksyku zabierze Was na romantyczną podróż po najskrytszych zakątkach Acapulco.
Jeśli chcesz zdobyć serce drugiej osoby to koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Nie bez powodu mówi się , że " przez żołądek do serca".
Gwarantujemy, że czegoś tak intensywnego, wyrazistego i pełnego smaku jeszcze nie jadłeś!
Co będzie Ci potrzebne, aby wyczarować danie, którym rozkochasz w sobie nie jedną osobę?
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili Słoika Natury ( znajdziecie je tutaj: https://www.sloiknatury.pl/przyprawy-w-sloiku/przyprawa-w-sloiku-chili-100g )
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego Słoika Natury ( kliknij tutaj: https://www.sloiknatury.pl/przyprawy-w-sloiku/przyprawa-w-sloiku-kmin-rzymski-130g )
- 1 łyżeczka oregano Słoika Natury ( oregano znajdziesz pod tym linkiem: https://www.sloiknatury.pl/przyprawy-w-sloiku/przyprawa-w-sloiku-kujawskie-oregano-45g )
- 500 g mielonej wołowiny
- ⅔ puszki obranych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli ( ugotowanej)
- około 100 ml bulionu
- 100 g boczku
- pieprz czarny mielony Słoika Natury ( kliknij tutaj: https://www.sloiknatury.pl/przyprawy-w-sloiku/przyprawa-w-sloiku-pieprz-czarny-mielony-195g )
- sól himalajska Słoika Natury ( znajdziesz ją tutaj: https://www.sloiknatury.pl/przyprawy-w-sloiku/przyprawa-w-sloiku-sol-himalajska-335g )
- 5 kawałków suszonych pomidorów
Jak przygotować danie godne meksykańskiego szefa kuchni?
1. Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano, a następnie mieszać i smażyć przez 1 minutę.
2. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub drobno posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony, a po chwili dodać pomidory.
3. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać.
4. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane suszone pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając i dodać fasolę, a następnie gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
5. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
6. Podawać z ugotowanym ryżem.
I gotowe!
A Ty co planujesz przygotować na kolację walentynkową?