Cześć!
Lubisz zupy krem?
Nam zdecydowanie kojarzą się one z dzieciństwem! A dlaczego?
Jak pewnie sam wiesz, w dzieciństwie jedzenie dużej ilości warzyw to było nie lada wyzwanie! Grymasiliśmy na widok marchewki, czy pomidora, ale nasze mamy miały na to sposób. ;)
Miksowały wszystkie składniki i powstawała pyszna zupa krem! A my dawaliśmy się nieźle oszukiwać. ;)
A więc, jeśli wcześniej nie lubiłeś/lubiłaś szpinaku wypróbuj ten przepis.
Może w takiej wersji go pokochasz?
Składniki:
- 650 g szpinaku
- 120 ml oliwy z oliwek
- 4 sztuki cebuli
- 2 sztuki czosnku
- 4 większe ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 20 ml soku z cytryny
- łyżeczka gałki muszkatołowej Słoika Natury
- ½ łyżeczki chili Słoika Natury
- szczypta soli himalajskiej Słoika Natury
- szczypta pieprzu czarnego Słoika Natury
- 250 g Ricotty
- 60 ml śmietany 30%
Jak przygotować?
1. Do dużego garnka wlewamy oliwę.
2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy 5-6 minut.
3. Wkładamy szpinak i dusimy kilka minut. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 25-30 minut na małym ogniu.
4. Dodajemy sok z cytryny, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i serek, a następnie miksujemy na gładki krem.
5. Przelewamy do czterech misek, polewamy śmietaną, i dekorujemy liśćmi szpinaku.
Szybko, prosto i smacznie.
Smacznego!