Domowy rosół to nie tylko danie, które kojarzy nam się z niedzielnym obiadem w rodzinnym domu🍜, ale przede wszystkim jest to bomba pełna witamin!🥕🥬Chyba nie musimy przypominać, jak świetnie radzi sobie z przeziębieniem?🤔 Koperek i natka pietruszki, 🌿bez których nie wyobrażamy sobie rosołu to prawdziwy skarbiec witaminy C!🍋🍋
Dla przypomnienia...
Witamina C to wielozadaniowiec – jest silnym antyoksydantem, który pomaga w ochronie przed szkodliwymi skutkami wolnych rodników i wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i chroni pamięć. Co więcej, witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który wpływa na elastyczność i zdrowie skóry, kości, zębów i stawów.
Więcej dowiecie się na: https://natu.care/pl/witaminy/witamina-c
Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować:
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 80 g cebuli
- 2 liście laurowe🌿
- 3 ziarna ziela angielskiego SN
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego SN
- 1 goździk
- 1/2 łyżeczki kurkumy SN
- 1 łyżeczka suszonego liścia lubczyku SN
- 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany SN🧄
- 1 łyżeczka soli himalajskiej SN
- 50 g korzenia pietruszki🌿
- 50 g selera
- 40 g pora
- 60 g marchewki🥕
- 1600 g wody
- 400 g mięsa drobiowego np. skrzydełka z kurczaka🍗
- 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki SN
- 1 łyżeczkę koperku SN
1600 g wody wlej do garnka, następnie dodaj mięso drobiowe i gotuj. Gdy mięso zrobi się lekko miękkie dodaj pokrojone warzywa i opaloną cebulkę, a następnie dopraw suszoną natką pietruszki, koperkiem, solą himalajską, pieprzem czarnym, kurkumą, lubczykiem, liściem laurowym, rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Tak przygotowany wywar gotuj przez ok. 90 min.
Podawaj ze swoim ulubionym makaronem! 😀
Producentem naszych przypraw i ziół jest firma z 30-sto letnim doświadczeniem! Sami sprawdźcie! https://kujawskieziola.pl/